Blogi

Pumppaamon vuodot heikentävät toimintaa

19.02.2018

Kuluminen heikentää energiatehokkuutta ja nostaa pumppaamon kustannuksia.

Pumpatessa jätevettä tai hulevesiä, veden seassa on paljon kuluttavia kiintoaineita. Nämä aiheuttavat pumppaamoissa kulumista joka esiintyy vuotoina. Vuotojen korjaaminen ajallaan säästää pumppaamon omistajan kustannuksia vuositasolla merkittäviä määriä. Vuotojen kasvaessa kuluminen myös kasvaa ja suurten vuotojen aiheuttamat kustannuksen myöskin kohoaa suhteettoman korkeiksi.

Pumppaamon huollolla pyritään ennakoimaan tämmänlaisia hajoamisia ja kulumisia jolloin jätevesipumppaamon kustannukset pysyvät kurissa. Kuvassa on jätevesipumppaamon pumpun pohjaliitin, johon pumppu kiinnittyy pinnanalla tiiviisti. Tiivis liitos pitää myös huolen, että pumpattava neste jatkaa matkaansa pumppaamosta eteenpäin parhaalla mahdollisella hyötysuhteella. Vuodot ja kulumiset pumpussa ja pumppaamon osissa vaikuttavat suuriltaosin hyötysuhteisiin joka pahimmillaan aiheuttaa sen ettei vesi siirry enää ollenkaan putkistoon. On tavattu kohteita jossa pohjaliittimien vuodot ja pumpun kuluminen on päässyt niin pitkälle että normaalitilaan verraten tarvitaan yli kolminkertainen aika ja energiamäärä saman vesimäärän liikuttamiseen.

Muutamia vuosia jatkuneet vuodot ja kulunut pumppu tulee äkkiä maksamaan energialaskuna monta kertaa enenmmän kuin kyseisten vikojen korjaaminen. Tässä onkin hyvä syy miksi jätevesipumppaamoita huolletaan, kunnostetaan ja välillä saneerataan.

Grundfos pohjaliitinUusi Grundfos pohjaliitin